Museet Kellers Minde

Museet Kellers Minde

De Kellerske anstalter

Vi besøger den lille by Brejning og museet Kellers Minde, der tidligere var anstalt for åndsvage. Tidligere ansatte vil give os et oplæg om historien bag de smukke omgivelser .

Danmark blev gennem 1900-tallet foregangsland, når det gjaldt overvågning, systematisk indsamling, institutionalisering og sterilisation af åndssvage. Anstalten i Brejning blev, med sine isolationsfilialer på Livø og Sprogø, den anstalt man viste frem til offentligheden som forbillede for hele Europa. Et bevis på hvor humant et land Danmark var.

Brejning har siden 1899 været præget af De Kellerske Anstalters placering i byen. De smukke bygninger vidner om et særpræget stykke Danmarkshistorie. I forbindelse med institutionens gradvise nedlukning har man indsamlet effekter, der har været anvendt i åndssvageforsorgen i forbindelse med behandling og pleje, og det er blevet til den historiske samling, Kellers Minde. Kellers Minde museet indeholder desuden bøger, billeder og anden vidensmateriale fra den specielle historie.