Højskole med journalistik og idræt

På linjen prøver du kræfter med og lærer om (sports)journalistik. Du får mulighed for at prøve journalistikkens grene af inden for radio, podcast, tv, artikler og etik. Hvert format prøves af i praksis ved f.eks. at lave en podcast-serie, interviewe fremmede til reportager i Vejle, være sportskommentator eller live-dække din makker løbe i mål på 400-meter banen. Du får altså mulighed for at snuse til livet som journalist!

Drømmer du om at blive journalist?

Overvejer du at læse journalistik som uddannelse? Eller skal man vælge fx kommunikation? Hvordan bliver man sportsjournalist eller sportskommentator? Skal man vælge journaliststudiet eller læse kommunikation? 

Hvis du går og stiller dig selv sådanne spørgsmål eller andre, så har du fundet en del af svaret her. Vejle Idrætshøjskoles forløb med journalistik og kommunikation giver dig mulighed for at blive klogere på dig selv, din motivation og din fremtid. Der er plads og hjælp til at forbedre dine kompetencer inden for journalistik og formidling og arbejde på dét, der skal til for at komme igennem nåleøjet ved optagelsesprøven på journaliststudiet.

Forberedelse til optagelsesprøven (DMJX & SDU)

Om du er efterårs- eller forårselev, får du inden optagelsesprøverne mulighed for at deltage i en intensiv bootcamp, der repeterer kursets indhold, så du har de bedste muligheder for at blive optaget på journaliststudiet.

På kurset får du skarp træning i:

 • Sproglighed og grammatik
 • Fortælleteknik og skrivegenrer, som kan trækkes til den skriftlige del af prøven
 • Teknikker til at udvide din paratviden til videnstesten
 • Generalprøve, der minder om optagelsesprøvedagen, så du får mulighed for at prøve formatet af, inden den afgørende prøve
 • Gode råd til en mundtlig samtale
 • Motiveret ansøgning og CV (SDU)
  "Jeg kom ind på drømmestudiet..."
  Nicolai Grau Andersen om journalistik på Vejle Idrætshøjskole

  "Sport og journalistik har altid været to store interesser, så at kunne kombinere glæden ved disse, var en enestående mulighed jeg ikke kunne sige nej til. Jeg startede primært for at blive mere rustet til optagelsesprøverne, men jeg har fået en utroligt mange fede oplevelser med i rygsækken, jeg fik mere selvtillid, en masse fantastiske venner, og så kom jeg også ind på drømmestudiet. - så jeg kunne ikke have ønsket mig mere."

  - Nicolai Grau Andersen, elev 2017/18 - Studerende på DMJX - Praktikant på BT
  Journalistelever besøger DMJX
  "Det har givet ro i maven"
  Stine Andersen - elev på Vejle Idrætshøjskoles journalistlinje 2020

  "at vide, hvad der kommer til at foregå til optagelsesprøverne. Og hvis man føler, man er i tvivl om noget, står underviserne altid klar til at hjælpe! Forløbet har givet mig viden om både skriveegenskaber og genrer, som har gjort mig mere sikker ift. det journalistiske arbejde. Det har givet et stort udbytte at vælge sportsjournalistik på Vejle Idrætshøjskole!”

  STINE ANDERSEN, ELEV I EFTERÅRET 2019 - JOURNALISTSTUDERENDE (SDU)
  Spørgsmål eller rundvisning?
  Peter Sebastian Petersen

  Peter Sebastian Petersen

  Hvis du har spørgsmål til dit højskoleophold, er du meget velkommen til at kontakte mig. Du kan aftale en tid for en rundvisning allerede i dag, så du kan se skolen.

  Kontaktinformation:
  +45 2929 6387
  info@vih.dk

  JAGTEN PÅ DEN GODE VINKEL

  Du får træning i at finde den skæve vinkel i en historie, så du fanger modtageren og pirrer nysgerrigheden. Med elementer af retorik, skrive- og interviewteknikker lærer du at formulere dig skarpt og fængende på kort tid - hvad enten du skal arbejde med tekst, levende billeder eller lyd.

  Måske skal du være med til at formidle den næste podcastserie på linjen?

  Podcast fra sportsjournalistiklinjen

   Tillægsfag til sportsjournalistik

   Er du klar til at booke et ophold?

   Mød erfarne journalister og kommunikatører

   Undervejs i dit ophold vil du - udover undervisningen i journalistiktimerne - møde kendte eller erfarne journalister og kommunikatører, der vil dele insiderviden, råd og inspirerende anekdoter med dig og de andre på journalistikelever. 

   DAN PHILIPSEN OM JOURNALISTIK PÅ VEJLE IDRÆTSHØJSKOLE
   Dan Philipsen om sportsjournalistik på Vejle Idrætshøjskole

   Noget af det vigtigste for en ung journalist er at vise, at man virkelig vil jobbet. Jeg vil helt sikkert bemærke et CV, hvor man har valgt at bruge sit sabbatår på et forberedende kursus med fokus på journalistik og idræt. Det signalerer motivation og vilje allerede tidligt i karrieren”.

   Dan Philipsen, Håndboldredaktør på TV2 SPORT og Årets Sportsjournalist 2010
   Journalisteleverne besøger DR Århus

   Undervejs får du indsigt i de forskellige uddannelser, der har med journalistik og kommunikation at gøre.

   ”Linjen skabte et journalistisk fundament..."
   Didde Fyhr - elev på journalistiklinjen 2017

   "...som jeg siden har bygget mange lag på. Det var på VIH, jeg blev skarp til at vinkle og interviewe på tværs af skrift, video, billeder og lyd. Alt sammen i fællesskab med elever, der enten havde en journalistdrøm eller havde brug for afklaring på det. Den blanding gav en sindssyg fed kombination af indgange til faget. Linjen var den bedste forberedelse til journaliststudiet. Så en kæmpe anbefaling herfra!”

   DIDDE FYHR, ELEV I 2017/2018 JOURNALISTSTUDERENDE (DMJX), PRAKTIKANT PÅ TV2 SPORT
   En del af et højskoleophold

   Journalistiklinjen er en del af et højskolekursus på Vejle Idrætshøjskole, hvor du spiser, sover og tilbringer din fritid aktivt sammen med andre idrætsglade unge. Og du vil helt sikkert bliver prøvet på nogle af de personlige egenskaber, som bliver afgørende for din succes som journalist og formidler. 

   "Jeg fik god indsigt i, hvad journalistik er"

   "Jeg en god indsigt i, hvad journalistik, og især sportsjournalistik, er. Linjen strækker sig bredt, og henvender sig både til dem der drømmer store journalistdrømme, og til dem der bare gerne vil snuse til journalistik, og undersøge hvad genren kan. 

   Hvis man interesserer sig for god journalistik, og holder af at formidle og skrive, kan linjen helt klart anbefales."

   - Anna Sofie Grebe Østergaard, elev efteråret 2017
   "Drengedrømmen er kun blevet større"
   Emil - elev på journalistlinjen på Vejle Idrætshøjskole

   Min drengedrøm om at blive sportsjournalist er kun blevet større af at gå på VIH! Linjen gav fede muligheder for kreativ udfoldelse, og vi blev vejledt af dygtige undervisere, som gav god og konstruktiv feedback. Udover at arbejde med de forskellige journalistiske genrer i praksis, så fik vi også masser af teoretisk viden, som vi kan bruge til optagelsesprøven på SDU eller DMJX.”

   EMIL HJERNØ, ELEV I 2020/2021