Sportsjournalistik

Forventes udbudt igen i 2021

Et ophold på Vejle Idrætshøjskoles sportsjournalistlinje kan hjælpe dig med at få drømmen om journaliststudiet til at gå i opfyldelse. 

Vi har sammensat et forløb fra oktober til marts med teoretisk undervisning og praktiske opgaver med kompetente undervisere, hvor du målrettet forbereder dig til optagelsesprøven til journalistuddannelserne i Aarhus og Odense.

Højskole med journalistik og idræt

Forløbet er skræddersyet til dig, der vil være journalist og samtidig er glad for sport og idræt. Der vil ugentligt være 17 lektioners journalistisk fordybelse samt 10 lektioners selvvalgt idræt foruden en masse udviklende og afklarende højskoleoplevelser i fællesskab med mange andre idrætsglade unge.

Hvordan bliver jeg sportsjournalist?

Hvis du går og stiller dig selv det spørgsmål, så har du fundet en del af svaret her. Vejle Idrætshøjskoles sportsjournalistlinje forbedrer nemlig dine muligheder for at komme igennem nåleøjet ved optagelsesprøven på journaliststudiet og være klar til de udfordringer, der venter på studiet og i jobbet som journalist.

Hjælp til optagelsesprøven på journalistuddannelsen

Du forbereder dig til optagelsesprøven på journaliststudiet i over halvdelen af din samlede undervisningstid på skolen. Din undervisning på journalistlinjen er sammensat af teoretisk undervisning og praktiske forløb, hvor du arbejder med journalistisk formidling af begivenheder inden for eksempelvis sport og idræt. 

Vi forbereder dig specifikt til prøverne i sprog og grammatik, prøven i almen viden samt prøven i kreativ formulering. 

I undervisningen vil du møde journalister og tidligere elever fra Vejle Idrætshøjskole, der er kommet ind på journalistuddannelsen. 

Opholdet giver dig de bedste rammer til din forberedelse. Alt, hvad det kræver af dig, er en fokuseret indsats. Så får du de bedste forudsætninger for at bestå prøven.

Kursets planlægning er sket i samarbejde med uddannede journalister på TV2 SPORT.

Forberedelse til journalisthøjskolen (DMJX) og Journalistik på SDU

Under forberedelsesforløbet kommer du igennem:

  • Grammatik, tegnsætning mm.
  • Vinkling
  • Logisk tænkning
  • Kreative metoder og skriveteknikker
  • Samfundsviden og samfundsmæssige problematikker 
  • Inspirationsforløb med store, journalistiske personligheder
  • Den motiverede ansøgning (SDU)
  • Simuleret prøvedag
  • Journalistisk praktik 
KOM TIL INFOMØDE

Du øver dig til journalistprøven

Du får særlige kurser i grammatik, tegnsætning og korrekt sprogbrug, som er en del af optagelsesprøven på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus (DMJX) og Center for Journalistik på Syddansk Universitet i Odense. Du får også træning i at løse opgaver, der kræver ’logisk tænkning’, som du vil blive testet i, hvis du søger ind på DMJX.

Kreativ på kommando - vigtigt for en journalist

Som journalist og til optagelsesprøven skal du bruge din evne til at formulere dig kreativt og fængende. I intense forløb træner vi dig i at finde den skæve vinkel i en historie, så du fanger modtageren og pirrer nysgerrigheden. Med elementer af retorik og skrive- og interviewteknikker arbejder vi med din kreative skriveproces, så du lærer at formulere dig skarpt på kort tid - hvad enten du skal arbejde med tekst, lyd eller levende billeder.

Indsigt og horisont på journalistik

Gennem forløbet vil vi sørge for at udvide din viden om danske og internationale samfundsforhold, så du er i stand til at sætte dine historier ind i en større sammenhæng. Du træner din iagttagelsesevne og din evne til at prioritere i større mængder af information, så du ’fanger’ den mest interessante vinkel på en historie. Med råd og sparring vil du blive bedre til at analysere og reflektere over dit tema og fremstille temaets problem klart.

Undervejs vil du møde kendte eller erfarne journalister og kommunikatører, der vil dele insiderviden, råd og inspirerende anekdoter med dig og de andre på sportsjournalistiklinjen.

Helt klar til prøven på journaliststudiet

På højskolen vil der være vejledning og tid til fordybelse i arbejdet med at skrive den motiverede ansøgning, som kræves for at komme ind på Center for Journalistik i Odense.

Simuleret prøvedag for optagelsesprøven på journalistik

Vi arrangerer en ’generalprøvedag’, der minder om de omstændigheder, du vil opleve på dagen for de to optagelsesprøver. Her skal du gennemgå de forskellige prøver i et lokale med andre ansøgere og under overvågning af undervisere, så du får mulighed for at teste dig selv inden den afgørende prøve. 

I praktik som journalist

Højskolen hjælper dig desuden med at finde et praktiksted, hvor du under dit højskoleophold kan omsætte dine evner til kravene fra ’den virkelige verden’, så du laver indhold til et 'rigtigt’ publikum og skal overholde ’rigtige’ deadlines.

Bootcamp med fokus på optagelsesprøven

Lige inden optagelsesprøverne har du mulighed for at komme tilbage til skolen og deltage i et intensivt refresh-kursus, der repeterer kursets indhold, så du har de bedste forudsætninger til optagelsesprøverne.

Tillægsfag til sportsjournalistik
Spørgsmål?
Peter Sebastian Petersen

Peter Sebastian Petersen

Hvis du har spørgsmål til dit højskoleophold, er du meget velkommen til at kontakte mig. Du kan aftale en tid for en rundvisning allerede i dag, så du kan se skolen.

Kontaktinformation:
+45 2929 6387
info@vih.dk

Bliv klar til optagelsesprøven på journalistuddannelsen.

 

DAN PHILIPSEN OM SPORTSJOURNALISTLINJEN PÅ VEJLE IDRÆTSHØJSKOLE
Dan Philipsen om sportsjournalistik på Vejle Idrætshøjskole

Noget af det vigtigste for en ung journalist er at vise, at man virkelig vil jobbet. Jeg vil helt sikkert bemærke et CV, hvor man har valgt at bruge sit sabbatår på et forberedende kursus med fokus på sportsjournalistik. Det signalerer motivation og vilje allerede tidligt i karrieren”.

Dan Philipsen, Håndboldredaktør på TV2 SPORT og Årets Sportsjournalist 2010
Martin underviser i sportsjournalistik

Jeg underviser på sportsjournalistlinjen. Gennem mere end 10 år har jeg arbejdet med sport og medier, og på den måde har jeg været så heldig at leve af mine to største interesser. Jeg har altid været dybt fascineret af sporten og idrættens verden, og som journalist ligger glæden ved at formidle dybt i mig. Det samme gør lysten til at lære fra mig, og jeg ser frem til at klæde dig på til at komme ind på en af landets journalistuddannelser. 

"Jeg fik god indsigt i, hvad journalistik er"

"Sportsjournalistik på VIH var alt det, jeg forestillede mig, og håbede på, da jeg valgte linjen. Med en inspirerende lærer og spændende arbejde, både på og uden for skolen, fik jeg en god indsigt i, hvad journalistik, og især sportsjournalistik, er.

Linjen strækker sig bredt, og henvender sig både til dem der drømmer store journalistdrømme, og til dem der bare gerne vil snuse til journalistik, og undersøge hvad genren kan. 

Hvis man interesserer sig for god journalistik, og holder af at formidle og skrive, kan linjen helt klart anbefales."

- Anna Sofie Grebe Østergaard, elev efteråret 2017
"Jeg kom ind på drømmestudiet..."
Nicolai Grau Andersen om journalistik på Vejle Idrætshøjskole

"Jeg var hurtigt solgt, da jeg først hørte om sportsjournalistlinjen på Vejle Idrætshøjskole. Sport og journalistik har altid været to store interesser, så at kunne kombinere glæden ved disse, var en enestående mulighed jeg ikke kunne sige nej til. På skolen fik vi muligheden for at fordybe os inden for sportens verden, både fysisk med alle sportsblokkene, men også teoretisk i faget sportsjournalistik.

Jeg startede primært for at blive mere rustet til optagelsesprøverne, men jeg har fået en utroligt mange fede oplevelser med i rygsækken, jeg fik mere selvtillid, en masse fantastiske venner, og så kom jeg også ind på drømmestudiet. - så jeg kunne ikke have ønsket mig mere."

- Nicolai Grau Andersen, elev vinter og forår 2017/18 - Studerende på DMJX journalisthøjskolen i Aarhus
"Du kombinerer relevant, journalistisk faglighed med din passion for sport"
Mathias Raun om Sportsjournalistik på Vejle Idrætshøjskole

"Journalistik og sport er et perfekt match, der de seneste år har givet mig mange fantastiske og lærerige oplevelser - bl.a. da jeg dækkede Tour de France fra TV 2 SPORT-redaktionen i Odense, som videojournalist til cykelløb og fodboldkampe i Belgien og Tyskland eller som kommentator fra den hollandske Æresdivisionen. 

Med linjen sportsjournalistik gør Vejle Idrætshøjskole det muligt at kombinere relevant, journalistisk faglighed med passionen for sport og idræt - og i det hele taget bare at være hamrende glad. Jeg havde selv et fantastisk ophold på VIH og ville selv have valgt linjen, hvis jeg havde haft muligheden dengang. Det er en kombination, jeg manglede". 

Mathias Raun, elev efterår 2014 - uddannet som journalist fra Syddansk Universitet i Odense.
"Tydeligt at se, hvordan vi udviklede os"
Anne Søgaard Povlsen om Sportsjournalistik på Vejle Idrætshøjskole

"Det bedste var helt klart, da vi var på vores første tur sammen til Aarhus, hvor vi skulle dække AGF - FCN. Efter kampen fik vi lov til at interviewe spillere. Det var en utrolig spændende opgave, og det gav virkelig blod på tanden at være afsted og mærke suset i maven. 

Jeg vil helt klart anbefale sportsjournalistlinjen til enhver sportsentusiast, der kan lide at formidle viden, og som lige nu går og overvejer, hvad fremtidsdrømmene skal bestå af. På linjen brugte vi meget tid på at udvikle vores skrivende sprog, og det var tydeligt at se, hvordan vi udviklede os gennem forløbet. Vi turde at udfordre os selv mere, og vores videreformidling af informationer blev mere levende og fængende."

- Anne Søgaard Povlsen, elev vinter 2017/2018
En del af et højskoleophold

Sportsjournalistiklinjen er en del af et højskolekursus på Vejle Idrætshøjskole, hvor du spiser, sover og tilbringer din fritid aktivt sammen med andre idrætsglade unge. Og du vil helt sikkert bliver prøvet på nogle af de personlige egenskaber, som bliver afgørende for din succes som journalist. 

Få brochure om journalistik

Brochure om journalistforberedende linje på Vejle Idrætshøjskole

Tilmeld dig sportsjournalistik på disse kurser
Lige nu udbydes sportsjournalistik ikke på nogen åbne kurser på højskolen. Du kan kontakte os for at høre mere om vores planer for sportsjournalistik-linjen.