Sportsjournalistik

Sportsjournalistik

Hvis du gerne vil fordybe dig i sportsjournalistik, så har vi strikket en god pakke sammen på Vejle Idrætshøjskole.

Du kan selv sammensætte relevante fag med en blanding af teori og praktik for dig, der er interesseret i journalistik og kommunikation og samtidig er glad for sport og idræt.

Du får mulighed for at afprøve dig selv inden for det journalistiske felt.

Der er både plads til dig, der allerede ved, at journalistik, medier og formidling skal være en del af din fremtid, men også til dig, som er i gang med at afklare, hvor meget din interesse for journalistik skal fylde i dit liv.

Det store fag på sportsjournalistik er kompetencefaget, men derudover kan du supplere med relevante inspirationsfag.

Sådan er sportsjournalistik opbygget

Vælg kompetencefag & inspirationsfag

Du vælger sportsjournalistik som kompetencefag. Du har kompetencefag 6 lektioner om ugen. I de perioder der ikke er sportsjournalistik kan du kombinere det med andre kompetencefag.

Derudover kan du supplere med et relevant inspirationsfag, som du har 2 lektioner om ugen.

Derudover kan du uanset om du har været elev i efteråret eller foråret deltage i intensive 1-2 dages bootcamps i foråret, der forbereder dig til optagelsesprøven til journaliststudiet.

Du kombinerer journalistik med valgfri idræt

Sportsjournalistik er et kompetencefag. Du kombinerer det frit med andre idrætsfag.

Fag for dig med interesse inden for journalistik

Højskole med journalistik og idræt

På kompetencefaget prøver du kræfter med og lærer om (sports)journalistik. Du får mulighed for at prøve journalistikkens grene af inden for radio, podcast, tv og artikler.

På inspirationsfagene kan du dykke endnu mere ned i relevante emner om sport og samfund.

Drømmer du om at blive journalist?

Overvejer du at læse journalistik som uddannelse? Eller skal man vælge fx kommunikation? Hvordan bliver man sportsjournalist eller sportskommentator? Skal man vælge journaliststudiet eller læse kommunikation? 

Hvis du går og stiller dig selv sådanne spørgsmål eller andre, så har du fundet en del af svaret her. Vejle Idrætshøjskoles forløb med journalistik og kommunikation giver dig mulighed for at blive klogere på dig selv, din motivation og din fremtid.

Der er plads og hjælp til at forbedre dine kompetencer inden for journalistik og formidling og arbejde på dét, der skal til for at komme igennem nåleøjet ved optagelsesprøven på journaliststudiet.

Du kan også få råd og sparring til, hvilken vej du vil gå af en erfaren sportsjournalist.

Bootcamp: Forberedelse til optagelsesprøven (DMJX & SDU)

Om du er efterårs- eller forårselev, får du inden optagelsesprøverne mulighed for at deltage i en intensiv bootcamp, der repeterer fagets indhold, så du har de bedste muligheder for at blive optaget på journaliststudiet.

På de valgfrie bootcamps får du skarp træning i:

  • Generalprøve, der minder om optagelsesprøvedagen, så du får mulighed for at prøve formatet af inden den afgørende prøve. Herunder sproglighed og grammatik, fortælleteknik og skrivegenrer, som kan trækkes til den skriftlige del af prøven.
  • Teknikker til at udvide din paratviden til videnstesten.
  • Gode råd til en mundtlig samtale.
  • Motiveret ansøgning og CV (SDU).
Jeg kom ind på drømmestudiet...
Nicolai Grau Andersen om journalistik på Vejle Idrætshøjskole

"Sport og journalistik har altid været to store interesser, så at kunne kombinere glæden ved disse, var en enestående mulighed jeg ikke kunne sige nej til. Jeg startede primært for at blive mere rustet til optagelsesprøverne, men jeg har fået en utroligt mange fede oplevelser med i rygsækken, jeg fik mere selvtillid, en masse fantastiske venner, og så kom jeg også ind på drømmestudiet. - så jeg kunne ikke have ønsket mig mere."

- Nicolai Grau Andersen, elev 2017/18 - Studerende på DMJX - Praktikant på BT
Journalistelever besøger DMJX
"... Mulighed for at afprøve og eksperimentere med forskellige former for medier og journalistik"

At have sportsjournalistik på VIH, har for mig betydet, at jeg genfandt den interesse for medier og formidling, som jeg lidt havde mistet i løbet af mine sabbatår, hvor jeg ikke havde dyrket dette. Linjen gav mig mulighed for at afprøve og eksperimentere med forskellige former for medier og journalistik, og med en engageret og dygtig underviser, som gav konstruktiv feedback, var timerne sjove og lærerige. Der var både plads til, at man kunne forberede sig til optagelsesprøven på SDU eller DMJX, med der var også mulighed for blot at snuse til faget og dyrke interessen for dette fag.

Laura Bjerre Kristensen, elev på sportsjournalistik
Journalisteleverne besøger DR Århus

Undervejs får du indsigt i de forskellige uddannelser, der har med journalistik og kommunikation at gøre.

"Den perfekte blanding, idet vi lærte rigtig meget, mens vi havde det pisse morsomt"

Sportsjournalistik på VIH endte med at fungere som et ordentlig sprøjt væksthormon til den lille journalist, jeg længe havde haft i maven. Det var den perfekte blanding for mig, idet vi lærte rigtig meget, mens vi havde det pisse morsomt. Forløbet bød på flere kreative projekter, hvor vi bl.a. skulle dække en Superligakamp, producere vores egen podcast og lave lokale tv-indslag. Vi blev ligeledes oplært i relevante skrive- og interviewteknikker. Generelt klædte faget mig rigtig godt på til at komme ind på Journalisthøjskolen, men jeg er sikker på, at man vil finde det spændende og sjovt, uanset om man drømmer om at blive journalist eller blomsterbinder.

Jonas Fønnesbæk Madsen, elev på sportsjournalistiklinjen

Hør mere om fagene, mærk stemningen og se faciliteterne

Klar til at tilmelde dig?

Dan Philipsen om journalistik på Vejle Idrætshøjskole
Dan Philipsen om sportsjournalistik på Vejle Idrætshøjskole

”Noget af det vigtigste for en ung journalist er at vise, at man virkelig vil jobbet. Jeg vil helt sikkert bemærke et CV, hvor man har valgt at bruge sit sabbatår på et forberedende kursus med fokus på journalistik og idræt. Det signalerer motivation og vilje allerede tidligt i karrieren”.

Dan Philipsen, Håndboldredaktør på TV2 SPORT og Årets Sportsjournalist 2010

Tjek vores fællesrejser og valgfrie rejser